Tolv skolor nominerade till finalen 13 april

Nu är de tolv skolorna som ska tävla om priserna på finalen utsedda. Finalen äger rum på Tekniska museet och startar kl 13. 

Vill du komma på finalen går det bra att anmäla dig här. Alla finalister kommer att få en separat inbjudan.

Hagaskolan, Alvesta – Årets Future City-skola
I mycket välarbetade bidrag har Hagaskolan presenterat spännande innovation, som till exempel en underjordisk flygplats. Hagaskolan har dessutom tänkt på hela återvinningscykeln, där visionen är att allt ska kunna återvinnas i framtidsstaden.

Thorén Framtid, Växjö – Årets Future City-skola
Thorén Framtid har skickat in tävlingsbidrag med hög kvalitet och rätt fokus. Många innovativa idéer med hållbarhet och fantasi som ledstjärna. Vad sägs till exempel om insekter som stort inslag i matlagningen eller lagrad el från blixtnedslag?

Viktor Rydbergs skola Vasastan, Stockholm – Årets Future City-skola
Viktor Rydbergs skola Vasastan har tänkt på bättre hälsa, minskad miljöpåverkan och ökad säkerhet när de har planerat sin framtidsstad. Staden styrs digitalt för att underlätta vardagen för invånarna, till exempel finns IT-stöd för att inte slänga mat som fortfarande går att äta.

Mälarhöjdens skola, Stockholm – Future City Minecraft
Välbyggd minecraftmodell med trevlig och tydlig berättarröst som fokuserar starkt på huvuduppgiften – avfallshanteringen.

Nya Elementar, Stockholm – Future City Minecraft
En modell av en innovativ framtidsstad där avfallshanteringen är starkt automatiserad och IT-teknik i övrigt används i hög grad.

Österbyskolan, Österbybruk – Future City Minecraft
På väldigt kort tid lyckas de beskriva en hållbar framtidsstad med förnybarhet och återvinning i fokus.

Alphaskolan, Västervik – Future City Uppsats
Uppsatsen fokuserar på hur energianvändningen i de smarta husen ska minska, bland annat genom bättre isolering av återvunnet material. Alphaskolan har många förslag som gör vardagen enklare, till exempel lokal sophantering och smarta IT-lösningar för matlagning.

Folkungaskolan, Linköping – Future City Uppsats
Uppsatsen har många futuristiska inslag som till exempel byggnadsmaterialet nanorör och den redovisar olika typer av samhällsnyttor med smarta hus. Folkungaskolan har också flera innovativa lösningar som underlättar vardagen, till exempel ett armband som styr flera IT-system i huset.

Höglundaskolan, Sundsvall – Future City Uppsats
De smarta husen har givits en speciell utformning för att minimera värmeförluster och maximera utnyttjandet av solenergi. Uppsatsen har ett konkret förslag till hur vattenanvändningen ska minska och flera exempel på hur det smarta huset underlättar vardagen, till exempel för matinköpen.

Nättrabyskolan, Nättraby – Future City Modell
En genomtänkt samhällsplanering med variation för att skapa trivsel. Nättrabyskolans modell innehåller IT-lösningar som bidrar till en tryggare vardag.

Säbyskolan, Rönninge – Future City Modell
Med en turistattraktion som genererar energi och där digitalisering minimerar översvämningen har Säbyskolan byggt en innovativ framtidsstad.

Växthuset skola, Mölndal – Future City Modell
Förtätad stad med närhet till allt innehåller Växthuset skolas modell. Smarta solceller och närodling bidrar positivt till miljön.