Vad är en samhällsbyggare?

ModellJo, precis som det låter så är det vi samhällsbyggare som bygger vårt samhälle, det vill säga vi är de ingenjörer, arkitekter, byggare, lantmätare och förvaltare som funderar över hur byggnader ska se ut och fungera, hur vi ska kunna transportera oss och kommunicera med varandra, vilka funktioner olika stadsdelar ska ha, hur vi ska få rent vatten, ren luft och energi, hur vi ska bygga hus och anläggningar så de håller länge, länge bara för att ge några exempel.

En samhällsbyggare jobbar i team och är målfokuserad

Vi samhällsbyggare måste vara duktiga på en hel rad olika saker som matematik, fysik och teknik. Vi måste också vara duktiga på språk så vi kan berätta för andra i tal och skrift vad vi tycker och tänker. Men eftersom det är svårt för en människa att kunna allting jobbar vi alltid i lag: en person är duktigt på att designa ett hus, en annan på att konstruera, en tredje på att bygga. Och så måste man även jobba i tävlingen Future City, i lag där någon person kanske är duktig på att spela Sim City, några på att skriva uppsats och några på att bygga modell.

En annan förmåga som vi samhällsbyggare måste ha är att lösa problem, för problem blir det alltid när man ger sig på ett så stort projekt som att bygga exempelvis ett hus eller som i Future City, en hel stad. När problemen dyker upp gäller det att tänka på det gemensamma målet: den färdiga staden, finalen i Future City och kanske 25 000 kr…

Samhällsbyggare påverkar framtidens samhälle

Vi samhällsbyggare har ett stort ansvar eftersom vi är med och skapar saker och ting som kanske ska finnas i flera hundra år. Tänk vilken chans att vara med och påverka! Och även om vi samhällsbyggare gillar teknik så har vi alltid människan och miljön i fokus: saker och ting ska göra våra liv lättare att leva, de ska vara snygga och de ska vara en del av en miljömässigt hållbar utveckling.

Att vara samhällsbyggare är helt enkelt en fantastisk utmaning!