FAQ

F: Vad går tävlingen ut på?

S: Future City går ut på att lagen med en stor dos kreativitet och fantasi ska bygga framtidens stad. Staden designas, bland annat med hjälp av dataspelet Minecraft, byggs i återvunnet material och presenteras inför en jury.

F: Vem arrangerar tävlingen?

S: Tävlingen arrangeras av organisationer inom samhällsbyggnadssektorn. 2003 tog Energi och Miljötekniska Föreningen hit tävlingen från USA.

F: Kostar det något att delta?

S: Ja, Anmälningsavgiften är 800 kr per skola. Det tillkommer kostnader för Minecraft och modellen. Modellen är tänkt att bestå av mest återvunnet material och kostnaden får inte överstiga 1 000 kronor.

Blir ni nominerade och går vidare till finalen står vi för resekostnaderna för två vuxna och tre elever.

F: Hur kommer tävlingsbidragen att bedömas?

S: Kort kan man säga att bidragen kommer att bedömas utifrån design, kreativitet och presentation. Läs mer om bedömningskriterierna.

F: Hur mycket hjälp får läraren och mentorn ge eleverna?

S: Eleverna ska själva göra allt det praktiska arbetet med att designa, bygga modellen, skriva uppsatserna och göra den muntliga presentationen. Lärare och mentor ska vara stödjande.

F: Måste alla eleverna i ett lag gå på samma skola?

S: Ja, alla elever i ett lag måste gå på samma skola.

F: Kan mer än ett lag från en skola delta?

S: En skola får bara delta med ett lag i finalen. Skolan representeras av tre elever. Däremot kan hur många elever som helst delta i tävlingen. En del skolor som deltar väljer att ha egna finaler för att välja vilket bidrag som ska representera skolan medan andra diskuterar sig fram till den bästa lösningen.

F: Jag har aldrig spelat Minecraft, hur gör jag?

S: Det finns bra instruktioner på nätet om hur Minecraft fungerar: http://www.minecraft.net/game/howtoplay Du kommer också upptäcka att många av dina elever kan spela Minecraft. Ta hjälp av dem!

F: Hur ser reglerna för tävlingen ut?

S: Läs våra regler

F: Vad vinner man?

Vi har fyra tävlingsklasser där Årets Future City-skola vinner det stora priset på 25 000 kronor. Läs mer om priserna.